torsdag 14 april 2011

Projektarbete del fyra

Här kommer lite fler bilder och förklaringar på maskinerna i spinneriet. Det är inte så lätt att förklara hur allt går till men jag hoppas att ni kanske får ett litet humm på hur det fungerar iallafall. Annars är det bara och fråga om ni undrar något!

Sträckverket.
I sträckverket sträcks förgarnet ut för att fibrerna ska lägga sig pararellt med varandra. Man kan köra förgarnet flera varv genom sträckverket och ju fler varv man kör desså rakare lägger sig fibrerna. Anledningen till att man vill ha fibrerna pararella är att man kan spinna tunnare och starkare garn. Och så sticker det inte ut så mycket fibrer ur garnet när det är färdigt.

 

Spinnmaskinen.
I spinnmaskinen sträcks förgarnet ut till den tjocklek som man vill ha på garnet. Sedan tvinnas fibrerna ihop till en tråd. Jag har berättat tidigare att garnets tjocklek räknas i Nm, det är hur många meter garn går det på ett gram. Det tunnaste garnet som de har spunnit i mini-millen ligger på ca Nm 27 och det tjockaste vi gör är ca Nm 0,6. Så det är väldigt stor spännvidd på vad spinnmaskinen kan göra och det är enkelt att ställa om maskinen från ett garn till ett annat.

Spinnmaskinen.
Bakom spinneriet matas förgarnet ur tunnor.

Spinnmaskinen.
Garnet tvinnas upp på spindlar och sen tar man dem vidare till nästa maskin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar