onsdag 13 april 2011

Projektarbete del tre

Den här veckan har vi kört på med mitt projektarbete och idag blev vi klara med det första garnet. :) 
Men det återkommer jag med i ett annat inlägg. Här tänkte jag berätta lite om de första maskinerna i spinneriet och vad som händer med ullen på vägen genom maskinslingan. Imorgon kommer det upp fler bilder och förklaringar på resten av spinneriet.


Plysen.
När ullen är tvättad och torr börjar man med att köra den genom Plysen. Plysens uppgift är att öppna upp staplarna i ullen och sära på fibrerna. Det sitter en trumma inne i maskinen med taggar som drar ur fibrerna ur staplarna och sen flyger ullen in i ett rum bakom maskinen.  


Plysrummet.
I plysrummet ligger alla fibrerna i ett stort moln och här tillsätter man spinnolja på ullen. Det gör man för att fibrerna inte ska blir statiska och ska gå fint igenom resten av spinneriet. Spinnoljan sprayar man på och sen blandar man runt ullen så alla fibrer blir återfettade. När man gjort det får ullen ligga och dra till sig spinnoljan i minst en halvtimme.


Fiberseparatorn.
Fiberseparatorns uppgift är att separara ullens fina och lätta fibrer från skräp och grövre fibrer. Det är centrufugalkraften i maskinens valsar som gör att fibrerna särar på sig. De fina fibrerna går rakt igenom maskinen och skräpet faller ner i en behållare under.


Fiberseparatorn.
I den vita lådan bakom maskinen landar de fina fibrerna som man sen lägger i säck innan det går vidare i spinneriet. Spillet som sorteras ut kan man köra igenom flera varv i fiberseparatorn om man vill. Tex kan ullen från det första varvet (de finaste fibrerna) användas till tunna och kroppsnära garner, varv två kan användas till strumpgarn, varv tre till mattgarn osv.


Kardverket.
Kardverket kardar ullen så den blir helt jämn och producerar antingen kardflor eller förgarn. Förgarnet går sen vidare och spinns till garn, men kardfloret är en färdig produkt. På matarbandet lägger man ut ull som man vägt upp mellan de blå markeringarna. Det gör man för att maskinen ska få rätt mängd fibrer att jobba med och för att få ett jämnt resultat.


Kardverket.
Förgarnet som kommer ur kardverket läggs i tunnor, det finns ett räkneverk som mäter förgarnet och gör att det blir lika många meter i varje tunna.

1 kommentar:

  1. Ett studiebesök för min del, sen kanske jag fattar mera =) så skoj å se va du gör!! Å jag kommer att läsa din blogg då du e utrikes! =) kramkram

    SvaraRadera