fredag 29 april 2011

Tovning & avsked

Igår och idag har jag fått leka lite i ullFORuMs tovningsmaskin. Jag har tovat av kardfloret från mitt projektarbete och jag tovade bland annat två tygstycken som jag tänkte kanske sy sittdynor av och så tovade jag ett stycke med marimekko inspirerat mönster. Det är roligt att tova i tovningsmaskinen för det går mycket fortare än att tova för hand och så kan man göra så mycket fina saker!



Karl, Gunilla & Lena

Jag sa även hej då till mina medarbetare på ullFORuM idag, eftersom jag inte kommer träffa dem något mer innan jag åker. Det känns lite trist att lämna ullFORuM för jag trivs så bra där men det kommer också att bli otroligt spännande att resa till England. :)

onsdag 27 april 2011

Möte & redovisning

Idag har jag och mina handledare Lena och Gunilla haft möte med Kjell från Lärcentrum Krokom och Bodil från Lärlingslotsen. Det är tillsammans med Kjell och Bodil som jag har lagt upp och hittat min utbildning.
Vi pratade dels om utbildningen och om utlandspraktiken i England. Jag passade också på att ha lite redovisning om mitt projektarbete. Jag visade produkterna och så fick de läsa rapporten som jag skrivit. 

Kjell och Bodil granskar garnet från projektarbetet.

 
Den här veckan är min sista på ullFORuM innan jag åker till England. Till idag har jag skrivit på min rapport om projektarbetet och den ska jag också komplettera lite när jag kommer hem. Vi har bestämt att jag ska vara på ullFORuM tills projekttiden tar slut den 29 juni. Jag har några uppgifter kvar som jag ska göra då som vi inte hunnit gått igenom hittills.
Men just nu har jag inget kvar som ska göras, så imorgon ska jag passa på att tova lite i tovningsmaskinen. Ska ta bilder och lägga upp här sen :) 

måndag 18 april 2011

Projektarbete sista delen

Idag har jag gjort klart det sista av mitt projektarbete. Totalt blev det 6519 gram färdigt garn och 2168 gram kardflor. Det som jag har kvar att göra på arbetet är att skriva en rapport som jag sen ska lämna in till mina handledare Lena och Gunilla.
Men det praktiska är klart nu och det har varit ett roligt och intressant arbetet. Det är inte ofta man får chansen att göra något sånt här och det tycker jag är kul att jag fått. Under arbetet har jag fått visa vad jag har lärt mig under min lärlingstid och jag märker själv att jag lärt mig massor av bra saker och det är jätte roligt!
Här följer lite bilder på de färdiga produkterna. Lite garn, garn och garn! ;)









Alla produkter tillsammans.

Kardflor.




fredag 15 april 2011

Projektarbete del fem

Idag har vi nästan blivit klara med mitt projektarbete i spinneriet, har lite kvar som vi ska göra klart på måndag. Nu ska jag skriva lite om de sista maskinerna i spinneriet.


Tvinnmaskinen.
I tvinnmaskinen tvinnar man ihop trådarna om man vill ha ett flertrådigt garn. Som mest kan man tvinna ihop fem trådar men i min körning gjorde vi tvåtrådigt garn.  


Tvinnmaskinen.


Konmaskinen.
När man spinner tunnare garner för industri- och maskinstickning då vill stickarna ha garnet uppkört på kon och det gör vi i den här maskinen.


Härveln.
Har man spunnit ett garn för handstickning vill kunderna ha garnet upplindat i härvor och de gör man i den här maskinen.


Det var hela maskinslingan i ullFORuMs spinneri, det är inte så stort men det kan göra mycket olika saker och det är det som är så intressant tycker jag. På måndag kommer bilder på slutprodukterna och lite mer info. :)

torsdag 14 april 2011

Projektarbete del fyra

Här kommer lite fler bilder och förklaringar på maskinerna i spinneriet. Det är inte så lätt att förklara hur allt går till men jag hoppas att ni kanske får ett litet humm på hur det fungerar iallafall. Annars är det bara och fråga om ni undrar något!

Sträckverket.
I sträckverket sträcks förgarnet ut för att fibrerna ska lägga sig pararellt med varandra. Man kan köra förgarnet flera varv genom sträckverket och ju fler varv man kör desså rakare lägger sig fibrerna. Anledningen till att man vill ha fibrerna pararella är att man kan spinna tunnare och starkare garn. Och så sticker det inte ut så mycket fibrer ur garnet när det är färdigt.

 

Spinnmaskinen.
I spinnmaskinen sträcks förgarnet ut till den tjocklek som man vill ha på garnet. Sedan tvinnas fibrerna ihop till en tråd. Jag har berättat tidigare att garnets tjocklek räknas i Nm, det är hur många meter garn går det på ett gram. Det tunnaste garnet som de har spunnit i mini-millen ligger på ca Nm 27 och det tjockaste vi gör är ca Nm 0,6. Så det är väldigt stor spännvidd på vad spinnmaskinen kan göra och det är enkelt att ställa om maskinen från ett garn till ett annat.

Spinnmaskinen.
Bakom spinneriet matas förgarnet ur tunnor.

Spinnmaskinen.
Garnet tvinnas upp på spindlar och sen tar man dem vidare till nästa maskin.

onsdag 13 april 2011

England

Som ni kanske har förstått så är att jag är väldigt intresserad av alpackor och i min utbildning vill jag även lära mig om dem. Så för ett tag sen tog jag kontakt med två alpackagårdar i England och frågade om jag kunde få vara lärling hos dem under klippningen i maj. De båda svarade ja och jag ska resa dit den 9 maj och stanna där i fem veckor. :)
Jag ska först till ett företag som heter Toft Alpacas, som ligger i närheten av Birmingham och där ska jag vara i tre veckor. Då ska jag få vara med på klippningen av deras djur, på deras spinneri och under tillverkningen av deras produkter.
Det andra företaget jag ska praktisera hos är NorWEFT och det ligger i Wales. De har både djur och ett likadant spinneri som vi har här på ullFORuM. Hos dem ska jag vara i två veckor.
Det ska bli jätte roligt att åka dit och jag ser verkligen fram emot det! :) Jag kommer att skriva under tiden jag är borta så ni får gärna följa mitt äventyr här på bloggen.

Projektarbete del tre

Den här veckan har vi kört på med mitt projektarbete och idag blev vi klara med det första garnet. :) 
Men det återkommer jag med i ett annat inlägg. Här tänkte jag berätta lite om de första maskinerna i spinneriet och vad som händer med ullen på vägen genom maskinslingan. Imorgon kommer det upp fler bilder och förklaringar på resten av spinneriet.


Plysen.
När ullen är tvättad och torr börjar man med att köra den genom Plysen. Plysens uppgift är att öppna upp staplarna i ullen och sära på fibrerna. Det sitter en trumma inne i maskinen med taggar som drar ur fibrerna ur staplarna och sen flyger ullen in i ett rum bakom maskinen.  


Plysrummet.
I plysrummet ligger alla fibrerna i ett stort moln och här tillsätter man spinnolja på ullen. Det gör man för att fibrerna inte ska blir statiska och ska gå fint igenom resten av spinneriet. Spinnoljan sprayar man på och sen blandar man runt ullen så alla fibrer blir återfettade. När man gjort det får ullen ligga och dra till sig spinnoljan i minst en halvtimme.


Fiberseparatorn.
Fiberseparatorns uppgift är att separara ullens fina och lätta fibrer från skräp och grövre fibrer. Det är centrufugalkraften i maskinens valsar som gör att fibrerna särar på sig. De fina fibrerna går rakt igenom maskinen och skräpet faller ner i en behållare under.


Fiberseparatorn.
I den vita lådan bakom maskinen landar de fina fibrerna som man sen lägger i säck innan det går vidare i spinneriet. Spillet som sorteras ut kan man köra igenom flera varv i fiberseparatorn om man vill. Tex kan ullen från det första varvet (de finaste fibrerna) användas till tunna och kroppsnära garner, varv två kan användas till strumpgarn, varv tre till mattgarn osv.


Kardverket.
Kardverket kardar ullen så den blir helt jämn och producerar antingen kardflor eller förgarn. Förgarnet går sen vidare och spinns till garn, men kardfloret är en färdig produkt. På matarbandet lägger man ut ull som man vägt upp mellan de blå markeringarna. Det gör man för att maskinen ska få rätt mängd fibrer att jobba med och för att få ett jämnt resultat.


Kardverket.
Förgarnet som kommer ur kardverket läggs i tunnor, det finns ett räkneverk som mäter förgarnet och gör att det blir lika många meter i varje tunna.

måndag 11 april 2011

Projektarbete del två

I fredags sorterade jag och min handledare Lena klart ullen till tvätten. När vi sorterade upptäckte vi att vi inte hade så mycket korta fibrer som vi behövde. Då fick vi göra om planeringen lite och räkna bort det kardgarnsaktiga garnet. Så vi sorterade ut 7 kg blandade fibrer och använde det i körningen istället.  

Sorterings bordet.

När man ska tvätta ullen måste man fördela fibrerna i tvättfacken så det är samma vikt i alla. För att få samma vikt fick jag lägga 1kg långa fibrer i en tvätt påse och dela det med de blandade fibrerna.

Tvättmaskinen och recyclingtanken.
Tvättmaskinen återvinner de två sista sköljvattnen i recyclingtanken och det vattnet går sen in som tvättvatten i nästa tvätt. Tvättmaskinen tar ca 3 timmar på sig och när den är klar centrifugerar man ullen innan den läggs i torken.

Torkrummet.

torsdag 7 april 2011

Projektarbete del ett

Idag har jag börjat mitt projektabrbet på ullFORuM.
Projektarbetet går ut på att jag ska själv planera och ha ansvar för en tvätt på 12 kg råull. Av ullen ska jag sen spinna tre olika garner och göra kardflor.
Det första jag gjorde var att göra en planering och beräkna vad för sorts fiber jag behöver, hur mycket av varje och vilket garn som ska göras. När man gör en planering måste man räkna på hur mycket svinn går åt och ungefär hur mycket som finns kvar och blir rent garn. Jag har räknat med att det blir ca 7 kg färdigt garn och ca 1,5 kg kardflor av 12 kg råull.
Alla moment under körningen ska jag skriva ner tider på, för sen ska jag göra en beräkning på hur mycket hela körningen kostat.


Garnerna som jag ska producera är i tre olika tjocklekar och svårighetsgrader. Man mäter garnets tjocklek i Nm, det är hur många meter garn som går på ett gram. När man läser ett Nm ser man hur tjockt garnet är och hur många trådar som är ihop tvinnade, första siffran är tjockleken och siffran bakom / är hur många trådar garnet har.
Garnerna jag ska spinna är:
Ett grövre handstickningsgarn med ett Nm på 0,6.

Ett handstickningsgarn med Nm 6/2.
Ett industri/maskinstickningsgarn med Nm 12 och ett med Nm 12/2.

Handstickningsgarnet Nm 6/2 ska jag spinna två varianter av, ett som är kardgarnsaktigt och ett som är kamgarnsaktigt.
Kardgarn är garn som är spunnet direkt efter att ullen är kardad, då ligger fibrerna huller om buller inne i garnet och det sticker ut fibrer ur garnet.
Kamgarn är garn där alla fibrer ligger pararella och "kammade". Kamgarn är ofta tunna, har inga fibrer som sticker ut och oftast så vävs det till fina ylletyger och sys till tex herrkostymer.
En av maskinerna i spinneriet är sträckverket och i den kan man sträcka på fibrerna och göra ett garn som inte riktigt är så fint som kamgarn men nästan.
Jag ska alltså göra ett handstickningsgarn 6/2 som har körts genom sträckverket och ett som hoppar över sträckverket och spinns direkt efter det kardas.


När min planering var klar började jag sortera Jämtlandsfårs ull. När man sorterar skriver man först in uppgifter i databasen på gårdsnr, djurid, ullens vikt innan sortering och vikten efter mm. Sen går man igenom fällen och tar bort skräp, dubbelklipp och om fällen är ihop tovad eller missfärgad. Jag längd sorterade också i kort och lång fiber, korta fiber är mellan 4-7 cm lång och långa fiber är 7 cm och längre.
De långa fibrerna ska användas till de tunna garnerna och de korta till de tjockare garnerna.
Jag hann inte sortera klart allt idag utan ska göra klart det imorgon och sen tvätta ullen innan helgen. Då ska ullen få torka över helgen så börjar vi spinna på måndag. 

onsdag 6 april 2011

Studiebesök

För någon vecka sen åkte jag och min kompis Linda på studiebesök hos Maria Ericson i Alsen.
Maria har sen i höstas tre stycken alpackaston på sin gård. Hon visade oss hagen och tog först in alpackorna i en hanteringsfålla, där tränar hon alpackorna varje dag på att bära grimma med mera. Jag och Linda fick sen komma in i hagen och hälsa på och klappa alpackorna lite. De va så mjuka och fina så!
Speciellt den svarta Koya var social och nyfiken på oss, men vi fick klappa dom andra också när Maria stod bredvid. De tyckte det var lite läskigt med nya människor som kom och hälsade på.
Eftersom jag är väldigt intresserad av alpackor var det jätte roligt att få träffa dem. Det var mitt första in real life möte med alpackor och jag blev otroligt glad och lite små kär!



De tre alpackorna

Matte Maria får en puss av Koya

Koya och Ricki

Ayta och Ricki

Super söta alpackor!

Foton

Här är lite bilder från ullFORuM!

Jag och Karl trär spinnmaskinen.

Rummet med alla maskiner.

Lite färdigt spunnet garn på kon.

Mera garn på både kon och härva.

Den fina utsikten från ullFORuMs lokal.